Oppfølging

Seksuelle overgrep

Seksuelle handlinger skal være frivillige. Et seksuelt overgrep kan defineres som et bredt spekter ulike uønskede seksuelle handlinger som personen ikke har samtykket til eller er i stand til å samtykke til. Sannsynligvis har hver 12. gutt opplevd et seksuellt overgrep før de har fylt 18 år.

Unsplash: Priscilla Du Preez
16. september 2021

Hvordan går du frem hvis du er blitt utsatt for overgrep?

Husk at det er viktig å oppsøke overgrepsmottak eller kontakte relevant helsepersonell for å bearbeide hendelsen. Det er også viktig med tidlig sporsikring dersom du skulle ønske å anmelde nå eller på senere tidspunkt. Her er noen punkter på hvordan du kan gå frem.


  1. Praktiske råd om det nettopp er skjedd: Ring 112 ved fare. Oppsøk hjelp med en gang. Unngå å dusje, skifte klær eller gå på toalettet. Velger du å skifte, ta med bevismateriale. Gjerne ring før ankomst slik at du kan bli møtt av personellet hvis du trenger dette.



  2. Lokaliser overgrepsmottaket i din by. Du kan ringe på forhånd før du drar dit, for mange gir dette en trygghet. Det er lov å ha med seg pårørende i slike tilfeller og alle overgrepsmottak har taushetsplikt. I bunnen av artikkelen er en oversikt over de ulike mottakene.

    Ønsker du først å snakke anonymt med noen kan du ringe 116 006.


  3. Rask helsehjelp kan være avgjørende dersom du er utsatt for overgrep.
    Både for psyken og for en mulig anmeldelse. Rask sporsikring vil være grunnleggende i en mulig dom av gjerningsmann/kvinne og årsaken til at mange anmeldelser blir henlagt er mangel på bevis. For noen er sjokket av opplevelsen så stor at det tar tid før man føler seg klar, noe som er helt greit. Det viktige er å vite at tidlig sporsikring gir økt sjanse for å vinne i en eventuell rettssak.


  4. Tilbudet er gratis og du kan fritt velge hva du vil delta på og ikke.


  5. Hva vil skje på et overgrepsmottak? Dersom du kommer på overgrepsmottaket vil de først ha en samtale med deg. Du skal få være en del av hele prosessen og få god informasjon om hva som vil skje videre. Etter samtalen vil du bli undersøkt dersom du samtykker til det. Her vil det bli tatt eventuelle fotobevis, DNA-prøver, tester for seksuelt overførbare sykdommer med mer. Ønsker du å anmelde, kan de også hjelpe til med det. Sporsikringen lagres som bevis hvis du ikke føler deg klar til å anmelde, i tilfelle du skulle angre deg i fremtiden.


  6. Alle får tilbud om oppfølging dersom det ønskes.



De fleste anmeldelsene av voldtekt blir dessverre henlagt fordi det mangler bevis. Selv om mange voldtektssaker blir henlagt er det viktig å huske at du har gitt personen et større grunnlag for domfellelse dersom de skulle utøve voldtekt mot noen flere. Dette er en av årsakene til at det oppfordres til å anmelde på tross av at det kan ha skjedd for en tid tilbake.

Uavhengig av hva du velger er det viktigste å huske på at du ikke har gjort noe feil, du skal ikke kjenne på dårlig samvittighet, gjør det som kjennes riktig for deg og husk å prate med noen som står deg nær.


Grunner til å anmelde et overgrep

  • For at gjerningsmannen skal få fengselsstraff
  • Fordi overgrep ikke skal godtas
  • For at du skal klare å bearbeide og bli ferdig med hendelsen
  • For at du kan få voldsoffererstatning
  • Du får gratis rettshjelp når du har vært utsatt for overgrep (staten dekker)

Hvor søker du hjelp?


Oslo: Overgrepsmottaket på Oslo legevakt. Storgt 40, 0182 Oslo.  Tlf 23487090. Ved seksuelle overgrep på personer under 14 år skal barnemottaket på Ullevål sykehus kontaktes på 22989140.


Drammen: Overgrepsmottaket på Drammen legevakt. Rosenkrantzgt. 17, 3018 Drammen. Tlf 32254170.

Fredriksstad: Overgrepsmottaket, Fredrikstad kommune. Jens Wilhelmsensgt. 1, 1671 Kråkerøy. Tlf 47462100.

Trondheim: Overgrepsmottaket på St. Olavs Hospital. Erling Skjalgssons gt. 2, 7030 Trondheim, tlf 72571212


Tromsø: Overgrepsmottak på Tromsø legevakt, Sykehusvn. 30, 9019 Tromsø. Tlf. 77628000

Kristiansand: Overgrepsmottaket i Agder, Sørlandet sykehus. Egsveien 100, 4515 Kristiansand. Tlf 38073400


Bergen: Overgrepsmottaket på Bergen legevakt. Solheimsgt. 9, 5058 Bergen. Tlf 55559950

Stavanger: Voldtektsmottaket, Stavanger legevakt. Armauer Hansensvei 30, 4011 Stavanger. Tlf 90240200

Ålesund: Overgrepsmottaket, Ålesund. Ålesund lokalmedisinske senter 2, Åsesvingen 16 inngang nord. Generelt legevaktstelefon: 116117.

Øvrige adresser finner du her.

Linker: https://bufdir.no/vold/TryggEst/Overgrep/Seksuelle_overgrep/

Lyst til å lære mer?

Oppfølging

Idéen bak HANS

Hvordan ser det ut på baksiden av Hanshelse.no? Les mer om vårt medisinske team, vår kvalitet, fleksibilitet og effektivitet.


Les merLesetid: 5 minutter
Oppfølging

Urinveisinfeksjon hos menn

Urinveisinfeksjon hos menn regnes som en komplisert UVI, da den lange reisen fra urinrørsåpningen til blæren gjør det ekstra vanskelig for bakteriene å komme til. I de fleste tilfeller antas det derfor at det er en bakenforliggende årsak til at urinveisinfeksjon har oppstått.

Les merLesetid: 2 minutter