Plages du med akne og kviser? Få tilpasset behandling fra våre erfarne leger via vår digitale legekonsultasjon her.
Hva er akne/kviser?
Akne er den medisinske betegnelsen for kviser. Akne er en betennelse i talgkjertlene i huden. Talgkjertler er de små porene vi finner rundt hårene i ansiktet og på overkroppen som produserer talg.
3 hovedkategorier for kviser og akne
Vi deler gjerne inn kviser i tre hovedkategorier:
1. Mild akne: Hudorm og overfladisk akne
Dette er den mildeste versjon av akne. Selv om det også kan være irriterende, så betegnes det som mild fordi det ikke er inflammatorisk. Det betyr at immunforsvaret overreagerer og lager betennelse i huden.
Har du mild akne vil det si at det er en liten betennelse i talgkjertelen som kan forsvinne, og ansees som svarte og hvite hudormer.
Dette kan du prøve først:
Har du denne typen kviser kan det behandles med ansiktsrens og kremer som er tilpasset fet hud. Her er det viktig å tilpasse kremer som er lette og ikke skaper opphopning av talg i talgkjertlene.
Hvis dette ikke fungerer:
Spør på apoteket etter en reseptfri behandling med benzoylperoksider. Dersom du har mye hudormer kan du få skrevet ut en krem med A-vitaminsyre som brukes om natten. Det finnes også kremer som kombinerer disse to. Behandlingen kan føre til svie og rødhet i begynnelsen, men gir seg som regel etter et par uker. Det tar normalt noen uker eller måneder før man vil se effekt av en slik behandling.
2. Moderat akne: Preget av røde og ømme kuler
Ved moderat akne skjer det en inflammatorisk respons, og det kan oppstå flere røde hevelser (som også kalles papler), og verkfylte kviser (også kalt pustler).
Papler oppstår grunnet en liten betennelse, og man ser det altså som en liten rød hevelse eller knute i huden. Disse kan være ømme og vonde å ta på. Pustel kan man se når det er et avgrenset område med puss (hvit/gul kremaktig væske som produseres ved infeksjoner).
Dette kan du prøve først:
Det er veldig viktig å ha gode rutiner for egenbehandling i bunn. Bruk helst en fettfri krem, parfymefri produkter og en pH-nøytral ansiktsrens (pH ca 6,5). Her kan du få hjelp på apoteket hvis du er usikker på riktig produkt til din hud.
I tillegg er det veldig viktig å ikke klemme eller klore i kvisene - dette kan forverre betennelsen og føre til arrdannelse.
I første omgang kan man forsøke reseptfri krem fra apoteket som inneholder benzoylperoksider – samme som ved mildere akne. Denne kan man noen ganger bruke i tillegg til eventuell annen behandling som man får av legen, så det er greit å bruke litt tid på å la huden tilvenne seg denne.
Hvis dette ikke fungerer:
Dersom den reseptfrie behandlingen ikke hjelper etter 6–8 uker bør du få vurdering av lege for å finne riktig behandling til deg og din hud. Dette kan variere mellom lokalbehandling med krem eller gel, og i noen tilfeller kan det være aktuelt med antibiotika i tablettform i tillegg (du kan lese mer om disse alternativene lenger ned i artikkelen).
Mer enn 80 % av alle mellom 11–30 år er plaget med kviser i forskjellig grad, og mange trenger reseptbelagt behandling. Derfor er det viktig at man får vurdering av lege for å få rett behandling, også for å unngå at tilstanden blir verre med arrdannelse.
3. Alvorlig akne: Akne med større verkebyller
Har du alvorlig akne vil kvisene danner større kuler og cyster under huden, som kan bli betente. Disse verkefylte byllene kommer i forskjellige størrelser og er fylt med puss, talg og bakterier. Dette øker også risiko for arrdannelse.
Behandling av alvorlig akne bør gjøres av hudlege. En slik behandling kan være for eksempel antibiotika i tablettform i 3 måneder, eller Isotretinoin (Roaccutan) som er A-vitaminsyre i tablettform.
Sistnevnte behandling varer i rundt 6 måneder og man må ha kontroller hos hudlege underveis med blodprøver og oppfølging.
Mange opplever at hud og slimhinner blir tørre under behandlingen. I noen tilfeller kan det også være aktuelt å bruke kortisontabletter eller injeksjoner.