Er du usikker på hva et utslett eller hudforandring i ansiktet kan være? Få en diagnose, rådgivning og individuell behandlingsplan gjennom vår digitale legekonsultasjon her.
Hva er rosacea?
Rosacea er en betennelse i huden som gir rødhet og et kviseliknende utslett i ansiktet. Plagene kommer ofte anfallsvis og varer i ca fem minutter av gangen. Hos noen kan man også se utvidede blodkar i huden, og enkelte kan også bli rød og irritert rundt øynene.
Utslettet forsvinner ofte etter behandling, men mange opplever å få nye utbrudd senere.
Årsaken til rosacea
Årsaken til rosacea er foreløpig ukjent, men utslettet skyldes sannsynligvis både arv og miljø. Dersom du har nær familie som har rosacea, er det derfor økt sjanse for at du kan få dette selv. Det er kjent at miljøfaktorer som sollys og alkohol kan utløse eller forverre tilstanden, men ingen av disse regnes som årsak til utslettet alene.
Kjennetegn ved rosacea
Typisk for rosacea er rødme i ansiktet, spesielt på kinn og nese. Hvis man har hatt rosacea over lang tid kan man utvikle såkalte telangiektasier, som er tynne røde streker som tegn på utvidede små blodkar. Noen kan også få kviselignende utslett med nupper med eller uten fortykket hud.
Noen har også plager fra øyne, og noen kan utvikler forstørret nese (dette er mer vanlig hos eldre menn)
Egenbehandling av rosacea
Våre leger gir informasjon om riktig egenbehandling ved siden av rådgivning og behandlingsplan.
Viktige prinsipper er å unngå faktorer som forverrer plagene, f.eks varm drikke, sterkt krydret mat, alkohol, stress, soleksponering og store temperatursvingninger. Noen medikamenter kan også forverre plagene.
Behandling hos lege
Våre leger gir informasjon om riktig egenbehandling ved siden av grundig informasjon og behandlingsplan.
Viktige prinsipper er å unngå faktorer som forverrer plagene, f.eks varm drikke, sterkt krydret mat, alkohol, stress, soleksponering og store temperatursvingninger. Noen medikamenter kan også forverre plagene.
Når bør du oppsøke lege?
Om man er usikker på tilstanden, eller om behandling med reseptfrie medikamenter ikke fører frem bør man oppsøke lege. Det samme gjelder hvis man opplever mye ubehag under behandling.
Legen vil gjøre en medisinsk vurdering, gi råd, og forskrive effektive behandlingsformer etter indikasjon. De vil gi beskjed hvis de er usikre på din tilstand, og da tar de heller ikke betalt.